Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat mag ik rijden met een autorijbewijs (B)?

Voor iedereen met een geldig autorijbewijs (B) geldt:

  • U mag vierwielige motorrijtuigen rijden met een gewicht van maximaal 3500kg en gemaakt voor het vervoer van maximaal 8 personen, de bestuurder niet meegerekend.
  • U mag een aanhangwagen trekken tot 750kg. De aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750kg, maar alleen als het totale gewicht samen met het trekkende motorrijtuig niet meer is dan 3500kg.
  • U mag ook alle voertuigen rijden waar een AM (bromfiets)rijbewijs voor nodig is, inclusief een brommobiel en speed pedelec.
  • Mensen die hun rijbewijs hebben gehaald voor 19 januari 2013 mogen ook driewielige motorrijtuigen rijden, zoals een trike of een driewielige motorscooter (mp3, trike). Mensen die na 19 januari 2013 hun autorijbewijs hebben gehaald mogen dit niet. Zij moeten voor deze voertuigen apart het motorrijbewijs (A-categorie) halen.
  • Mensen die hun rijbewijs hebben gehaald voor 01 juli 2015 mogen ook de voertuigen besturen waarvoor het Trekkerrijbewijs (T) is vereist. Mensen die het autorijbewijs na deze datum hebben gehaald krijgen niet automatisch het T-rijbewijs erbij en moeten daar dan apart examen voor doen.