Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Op welke manieren kun je een elektrische auto opladen?

Bij ieder type elektrische auto wordt vermeld of de accu geladen kan worden via:
- een stopcontact
- een laadpaal
- middels snelladen

Stopcontact
Hoewel veel fabrikanten van elektrische auto's bij de aflevering ook een laadkabel met een gewone huis-tuin-en-keuken stekker meegeven, is het sterk af te raden deze te gebruiken. Het laden van een auto-accu vraagt uren achter elkaar erg veel stroom. Een gewone stopcontact en een eenvoudige groep in de meterkast kunnen dit niet aan. Gebruik altijd een CEE-gecertificeerde stekker en stopcontact die geschikt zijn voor krachtstroom en laat een erkend installateur een aparte groep aanleggen.

Laadpaal
De standaard manier van laden is via een laadpaal, of wandlaadpunt. U kunt deze ook bij u thuis laten installeren. Het thuisladen is een stuk voordeliger dan bij publieke laadpalen (de aanschaf van een laadpaal is wel een serieuze investering vanaf een paar honderd euro tot een paar duizend euro). Een laadpaal kan op een veilige manier meer stroom leveren en sneller laden dan een gewoon stopcontact. Er zijn verschillende soorten en merken laadpalen op de markt. De meeste modellen hebben een vaste kabel, zodat u direct de kabel in uw auto kunt pluggen. Let op het type stekker dat voor uw auto geschikt is. Er zijn ook laadpalen die gebruik maken van zonne-energie en slimme laadpalen die het totale energieverbruik in het huis in de gaten houden om zo optimaal mogelijk te laden, en het energieverbruik voor het opladen apart registreren zodat u deze kosten eenvoudig in uw administratie kunt verwerken.

Snelladen
Dit is een andere manier van laden waarvoor ook andere stekkers worden gebruikt. Gewone laadpalen geven wisselstroom die eerst naar de oplader in de auto zelf terecht komt waar het wordt omgezet in gelijkstroom voor de accu. Het grote verschil is met snelladen is dat deze laadpalen gelijkstroom leveren en de accu rechtstreeks opladen. Het laden gaat tot 30x sneller dan via de standaard palen. Het snelladen heeft zin tot ongeveer 80% van de accu capaciteit. Daarna neemt de laadsnelheid drastisch af ter bescherming van de accu en is het voordeliger om eerst weer te gaan rijden.
Niet iedere elektrische auto is geschikt voor snelladen. Vooral bij semi-elektrische auto's is dit lang niet altijd mogelijk. Dat betekent dat u met deze auto's geen gebruik kan maken van de snellaad voorzieningen die tegenwoordig vooral bij de tankstations langs de snelweg verschijnen.