Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat is de actieradius van een elektrische auto?

Om een beeld te krijgen van de actieradius bij elektrisch rijden is het in ieder geval nodig een onderscheid te maken naar volledig elektrische auto's en varianten die ook gebruik maken van een brandstofmotor.

Volledig elektrische auto's
Deze auto's hebben niets anders dan de elektromotor. De actieradius van de meeste auto's uit deze groep ligt tussen de 130km tot 180km. Slechts een enkel model komt richting de 300km. De kwaliteit en capaciteit van nieuwe accus's verbetert wel continu.

Range extender
Dit zijn elektrische auto's die naast een elektromotor een kleine brandstofmotor hebben. Deze brandstofmotor drijft niet de wielen aan maar laadt alleen de accu op als deze onder een bepaald niveau komt. De actieradius van de accu's zelf ligt meestal tussen de 50 tot 80km. Met de brandstofmotor als tussentijdse oplader erbij wordt het bereik bij veel van deze auto's boven de 400km.

Plug-in Hybride
Deze auto's rijden zowel op een elektromotor als op een brandstofmotor. De elektromotor zelf heeft over het algemeen een actieradius van niet meer dan 50km. Met de brandstofmotor erbij is een grote actieradius van meer dan 600 tot boven de 1000km mogelijk afhankelijk van merk en type.