Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Welke vormen van autodelen zijn er?

Autodelen kan op verschillende manieren.

Een auto reserveren bij een deelautobedrijf met een eigen wagenpark.
Het wagenpark staat verspreid in diverse steden in Nederland met meestal vaste, gereserveerde parkeerplekken waar u de auto kunt vinden en moet terugbrengen. U sluit een abonnement af om gebruik te mogen maken van deze auto’s. Reserveren, sleutelsysteem en rit registratie gebeurt meestal volledig geautomatiseerd.

Voorbeelden van aanbieders zijn: Greenwheels, ConnectCar, MyWheels, StudentCar (voor iedereen toegankelijk, maar de auto’s staan alleen bij universiteiten), Drive Carsharing en Car2Go. Bij Car2Go hoeft de deelauto niet naar dezelfde parkeerplek teruggebracht te worden. Een enkele reis is dus mogelijk. Wel is het gebruiksgebied beperkt en vooralsnog in Nederland alleen in Amsterdam.

Peer-to-peer autodelen via een bemiddelaar.
Particulieren kunnen hun eigen auto onderbrengen bij een overkoepelende organisatie waardoor andere particulieren deze auto kunnen huren. Deze bemiddelende organisaties brengen dus vraag en aanbod bij elkaar, maar zorgen ook voor zaken als de afhandeling van de betaling, een extra verzekering voor de verhuur en eventueel ontvangen verkeersboetes.

Op dit moment zijn er twee landelijke bemiddelingssites: MyWheels en SnappCar. Een derde in opkomst is WeGo, gestart in Amsterdam.
Een ander voorbeeld is ParkFlyRent, wat inhoudt dat u gratis kunt parkeren bij Schiphol als u toestaat dat uw auto verhuurt mag worden in de tijd dat u op reis bent.

Particulier delen in een besloten kring.
Bij deze vorm blijft de groep gebruikers van een bepaalde auto klein en kent men elkaar. Alle kosten en de hele organisatie worden gedeeld met deze groep. Het is echter ook hier mogelijk om tegen een vergoeding de administratie uit handen te geven aan een andere partij: bij Deelautos.nl of WeGo.nu.