Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Autorijden met drank op?

Dit zijn de regels:

Voor beginnende bestuurders geldt een alcohollimiet van 0,2 promille. Dat betekent dat je met het nuttigen van 1 standaardglas alcohol al boven deze limiet uit kan komen.
Heb je bij controle een alcoholpromillage van meer dan 0,5 promille, dan kan het CBR een cursus Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer opleggen (naast de boete / andere straf).

  • Je bent een beginnend bestuurder bij het halen van je éérste rijbewijs. Dat kan dus ook je brommerrijbewijs zijn als je 16 jaar bent.
  • Ben je bij het halen van je eerste rijbewijs jonger dan 18 jaar, dan blijf je 7 jaar lang beginnend bestuurder.
  • Ben je bij het halen van je eerste rijbewijs 18 jaar of ouder, dan blijf je 5 jaar lang beginnend bestuurder.

Nà de periode van beginnend bestuurder geldt een alcohollimiet van 0,5 promille. Deze score wordt reeds bereikt met 2 alcoholische versnaperingen van het standaard formaat. Een standaard glas Wijn, Bier of Jenever dat maakt niet uit. Bij een blik(je) of fles is dit reeds een ander verhaal.
Heb je bij een controle een alcoholpromillage van meer dan 0,8 promille, dan kan het CBR een cursus Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer opleggen (naast de boete / andere straf).

Bij de Nuttige Links staat de verwijzing naar: “Mag ik weer rijden?” met een handige anonieme rekentabel om een schatting te maken of je binnen de normen zit. Natuurlijk is niet drinken het meest helder.

bron: rijksoverheid