Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

APK keuren vóór de vervaldatum

Als uw auto APK gekeurd moet worden (jaarlijks of tweejaarlijks) dan moet de nieuwe keuring gedaan zijn vóór de vervaldatum van de vorige APK.
Het kan handig zijn om de keuring ruim voor deze datum te laten plaatsvinden. Mochten er dan zaken aan het licht komen die nog opgelost moeten worden, dan heeft u hier nog tijd voor. Daarom mag u vanaf twee maanden voor de vervaldatum uw auto al laten keuren met behoud van oorspronkelijke uiterste datum voor de doortelling na het volgend jaar.

Stel dat u jaarlijks moet keuren en de eerstkomende vervaldatum is 26-05-2017, dan kunt u APK keuren vanaf 26-03-2017 waarbij na goedkeur de nieuwe vervaldatum 26-05-2018 wordt en niet 26-03-2018.
Gaat u eerder dan twee maanden voor de vervaldatum keuren, dan krijgt u wel een nieuwe termijn berekend vanaf de feitelijke keuringsdag. In dit voorbeeld levert een vroege keuring op 15-02-2017 vervolgens een nieuwe vervaldatum op van 15-02-2018.

Op de site van de RDW kunt u bij "voertuiggegevens raadplegen" zien wat de vervaldatum is van de APK van dat voertuig. Kijk bij onze Nuttige Links.