Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Heeft een paard echt 1 pk?

Nee, je kunt niet zeggen dat een paard gelijk is aan 1 paardenkracht. Hoeveel pk een paard dan wel heeft, wisselt. Niet alleen is het ene paard het andere niet, maar ook hetzelfde paard kan de ene keer meer pk leveren dan de andere keer.


Vermogen
Een paardenkracht is geen kracht maar een (ouderwetse) aanduiding voor vermogen.
Vermogen is een natuurkundige eenheid voor de arbeid die geleverd wordt per tijdseenheid, ofwel hoe snel iets een bepaalde arbeid kan leveren.

Voorbeeld:
Stel je gaat in je tuin een terrasje aanleggen en hebt een stapel tegels bestelt die voor het huis worden afgeleverd. Toevallig doet je buurman hetzelfde. Zelf til je de tegels 1 voor 1 naar je achtertuin. Je ziet dat je buurman wel 3 tegels tegelijk tilt. Met 1x lopen heeft je buurman dus meer arbeid verricht. Hij heeft dus duidelijk meer vermogen. Maar dat betekent niet dat jij niet dezelfde arbeid voor elkaar krijgt, want door rustig heen en weer te blijven lopen met telkens 1 tegel heb je een tijdje later ook alles op z’n plek. Met minder vermogen heb je uiteindelijk dezelfde arbeid geleverd.

Paardenkracht
De paardenkracht is gebaseerd op een gemiddelde van wat paarden gedurende een langere tijd leverden voor het aandrijven van bijvoorbeeld een rosmolen.
De metrische paardenkracht werd daarbij vastgesteld op het vermogen dat nodig is om een last van 75 kilogram stapvoets te hijsen, dat wil zeggen met een snelheid van 1 meter per seconde.

 

De paardenkracht is dus niet berekent op wat een paard maximaal aan kan. Daarom kan een paard zonder problemen meer dan 1pk leveren en ook voor een kortere tijd pieken als daar reden voor is.

Overigens is 1 paardenkracht ook niet in alle landen precies gelijk. De Engelse Horsepower (hp) ligt iets hoger dan de Nederlandse pk, de Duitse Pferdestärke (PS) en de Franse cheval-vapeur (cv).
Omdat de paardenkracht dus niet een exacte eenheid is, mag het als officiële meting voor vermogen niet meer gebruikt worden. Hiervoor in de plaats is de eenheid watt (kiloWatt, kW) gekomen.

(bron: wikipedia)