Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Waar zijn hoverboards of airwheels toegestaan?

Tot op heden zijn hoverboards, airwheels en alle elektrische boards die geen RDW goedkeuring hebben alleen toegestaan op privé terreinen of bedrijfsterreinen die niet openbaar toegankelijk zijn. En natuurlijk moet de eigenaar van dat terrein er dan toestemming voor geven.

Zo kan een hoverboard een praktisch vervoermiddel zijn voor mensen die grote afstanden moeten afleggen op fabrieksterreinen of in magazijnen. Ook veel campinghouders zullen dergelijke voertuigen toestaan. Vraag hier wel altijd vooraf naar. Bij gebruik blijft het opletten hoe de aansprakelijkheid geregeld is op het moment dat er een ongeval mee plaatsvindt.

Slagboom en toch openbare weg
Let op dat ook een terrein met een slagboom toch een openbare weg kan zijn.
Bijna alle wegen zijn openbaar, ongeacht wie de eigenaar is en of deze een slagboom plaatst. Dat geldt dus ook voor een bosweg met een wegversperring, een park met een draaihekje voor voetgangers, of een openbare parkeergarage met een slagboom waar je moet betalen om er met je auto te staan. Iedereen is vrij om van deze plekken gebruik te maken en de keuze te maken er voor te betalen als dat moet. Ook kun je in ieder geval als voetganger altijd eenvoudig langs de versperringen.

Op al deze 'voor het openbaar verkeer openstaande wegen' blijven de gewone verkeersregels gelden (Wegenverkeerswet 1994). Je mag er dan niet rijden met een hoverboard of airwheel. 

Niet openbare weg
Om niet openbaar te zijn moet een terrein bijvoorbeeld helemaal rondom afgesloten zijn waar je ook als voetganger niet op kunt. Of er moet een bordje hangen 'Verboden voor Onbevoegden' met een verwijzing naar het wetsartikel, of er is een slagboom geplaatst waar je alleen met een speciale pas naar binnen komt (bijvoorbeeld een personeelspas) en waar je je als bezoeker moet melden bij een receptie. Pas dan is er geen sprake meer van een openbare weg en kan de beheerder afwijken van de algemeen geldende verkeersregels en hoverboards en airwheels toestaan.

Dit geldt dus ook voor Vakantieparken, Bungalowparken, Campings, Jachthavens e.d. waar je je als bezoeker moet melden bij een receptie.