Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Mag je met een hoverboard of airwheel op de openbare weg rijden?

Nee, tot op heden mag je niet op de openbare weg rijden met een hoverboard of airwheel. Bijna alle typen elektrische boards zijn verboden op de openbare weg.
Dit komt hoofdzakelijk door de volgende punten:

  • Door de aanwezigheid van de elektrische aandrijving worden de voertuigen ingedeeld onder de gemotoriseerde voertuigen. Je bent dus geen voetganger en het is geen speelgoed waarmee je op de stoep mag spelen. 
  • Omdat ze gemotoriseerd zijn moeten de voertuigen een type goedkeuring krijgen bij de RDW. Binnen de huidige komen ze echter door de keuring omdat de hoverboard en airwheel niet beschikken over een zitplaats en een stuur (zoals op de klassieke manier bedoeld).
  • Soms kan een type-goedkeuring verkregen worden in de categorie "bijzondere voertuigen", maar dit moet dan wel volgens bepaalde procedures aangevraagd worden door de fabrikant en dat wordt nog wel eens verzuimd of vergeten vóórdat men het product op de markt brengt en mensen het gaan kopen.

De Segway, Swing, Trikke en de Stint zijn door de rijksoverheid met name genoemd als voertuigen die wel op de openbare weg mogen volgens de regels van "bijzondere bromfietsen".