Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat is Windsurfen of Plankzeilen?

Windsurfen of plankzeilen is een sport waarbij je op een zeilplank staat waarop een mast met zeil is gemonteerd. Door de wind wordt je voortgestuwd en zijn hoge snelheden mogelijk.


In de jaren ’80 was windsurfen in NL een immens populaire sport. Het leek wel of iedereen aan het plankzeilen was. Plassen en meren waren tjokvol met beginners en ook met gevorderden. NL blies internationaal een partijtje mee met in 1983 de wereldtoppers Robby Naish en Stephan van den Berg aan de kust van Scheveningen. De NL van den Berg won in 1984 het eerste Olympisch goud bij de Olympisch geworden sport windsurfen. Op het in 1985 georganiseerde windsurf evenement bij de kust van Kijkduin kwamen 300.000 bezoekers af.

Nadat in de jaren ’90 het enthousiasme luwde was het opnieuw NL die met Dorian van Rijsselberghe in 2012 Olympische goud behaalde (London) en dit herhaalde in 2016 (Rio de Janeiro). Windsurfers zie je tegenwoordig weer vaker op het NL water.

In NL dragen veel windsurfers een comfortabel wetsuit om warm te blijven.
Jaarlijkse wedstrijden worden gehouden voor de kust van Gran Canaria.

Een link naar de interessante Master Leisure Studie (70 pagina's) uit 2006 door Debbie de Groot over de opkomst en neergang van het windsurfen vindt u bij de Nuttige Links.