Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat is het verschil tussen roeien, kanoën en kajakken?

Eerst de overeenkomst:
In alle drie de gevallen wordt het vaartuig volledig op spierkracht voortbewogen door een bepaalde peddel in de hand vast te houden en met een beweging door het water te trekken. Hiermee zet je het vaartuig als het ware af ten opzichte van het water en kom je in beweging.

De peddels bij het roeien worden “riemen” genoemd (“je moet roeien met de riemen die je hebt” zeggen we dan ook). In de meeste gevallen houdt de roeier in iedere hand één riem vast. In teamverband kunnen ook apart voor beide zijden van de boot één of meerdere roeiers zijn.
Het belangrijkste kenmerk bij roeien is dat de riemen met een draaipunt dwars op de boot verbonden zijn, lang zijn en daarom ver uitsteken om “lange halen” te kunnen maken. De roeier zit op een bankje met (normaal gesproken) de rug naar de roeirichting. Als het bankje op een rails mee kan bewegen, dan kunnen de roeiers ook nog extra veel kracht met hun benen zetten door zichzelf bij “de haal” hard tegen een voetenplankje weg te duwen.


Bij een kano en een kajak heb je een peddel los in de hand en zit je met je gezicht naar voren in de boot. Bij een kano heeft ieder een enkele peddel en zit je relatief hoog in de boot (op een bankje). De peddel steek je vlak naast de boot vrijwel rechtop houdend voor je in het water waarna je jezelf er als het ware naartoe trekt. De meest gebruikelijke kano’s zijn open boten.


In het Nederlandse spraakgebruik wordt niet snel over kajakken gesproken maar wordt het ook gewoon kanoën genoemd. Bij een kajak heb je echter een peddel met aan beide uiteinden een blad, waarbij je beurtelings het linker dan weer het rechter blad in het water steekt. Een kajak is normaal gesproken dicht van boven met een mangat waar je in gaat zitten. Je zit laag op de bodem van de boot met je benen naar voren gestrekt.


In alle drie de categorieën heb je verschillende stijlen met aangepaste boten zoals toervaren op vlak water, snelheidswedstrijden op vlak water, wildwater varen (recreatief of in wedstrijdverband) en zeevaren.
Vooral bij roeiboten zijn vele verschillende maten en modellen. Van opblaasbaar materiaal, lompe stalen roeiboten voor op de plas tot en met de ranke Olympsiche modellen van skiff tot 8 persoon met stuurman.