Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat is een gyrocopter?

Een gyrocopter ziet er op het eerste gezicht uit als een kleine helikopter zonder staartrotor. De eigenlijke naam voor een gyrocopter is autogyro dat ‘automatisch draaiend’ betekent. De rotorbladen blijven namelijk draaien zonder externe motoraandrijving. Andere benamingen zijn gyroplane of rotaplane.


De rotor wordt uitsluitend in beweging gebracht door de langsstromende lucht. Een autogyro kan daarom niet als een helikopter vanuit stilstand recht opstijgen maar heeft een startbaan nodig. Zodra de rotorbladen draaien door de langsstromende lucht is het mogelijk om te stijgen, te dalen en te sturen door de stand van de rotor en de rotoras te veranderen.

Voor de voorwaartse kracht heeft de autogyro een voortstuwingsmotor met propeller. Als de rotor eenmaal draait kan wel verticaal geland worden, ook als de voortstuwingsmotor niet loopt. Doordat de voorwaartse kracht gescheiden is van de rotor zelf is het mechanisme veel eenvoudiger en gaat de autogyro niet om zijn eigen as draaien waardoor de autogyro geen extra staartrotor nodig heeft.